“Wij vinden het zonde om chefs te verstoppen. Onze keuken staat daarom midden in het restaurant.”

Een ode aan unieke smaken die Friesland rijk is: dat vind je bij restaurant Ode in Dokkum. Eind juni opende het restaurant haar deuren en sindsdien komen gasten van ver om een unieke avond te ervaren. Een beleving is een bezoekje aan Ode zeker. Want met slechts 12 tafeltjes is er veel aandacht voor interactie tussen chefs en gasten. Ja, echt! Je krijgt hier letterlijk een kijkje in de keuken, want die staat midden in het restaurant. Kijk dus mee en zie hoe de passie van het werk af spat. De chefs komen zelfs aan tafel om je te vertellen wat er op het zorgvuldig samengestelde en opgemaakte bord ligt en leggen je het fijne uit over pure smaken, met pure liefde voor ‘t vak.

Een vernieuwend en duurzaam concept
We spraken met Geert-Jan Vaartjes, chef-kok en bedenker van het concept. Geert-Jan vertelt: “Dit concept is echt vernieuwend voor Friesland. De ambiance zorgt dat gasten hier een waanzinnige beleving vinden. Ook het eten kent unieke smaken. We koken met lokale producten volgens het ‘Dutch Cuisine’-principe, waar onze gerechten voor tachtig procent uit groenten bestaan en twintig procent uit vlees of vis: allemaal van eigen bodem! Op het menu staan nu bijvoorbeeld kwallen die uit de Waddenzee komen. Er zijn weinig chefs die het aandurven om dat te serveren. Toch past het goed bij ons concept: Verrassende smaken, van producten uit de omgeving. Zo serveren we ook Nederlandse wijnen, Friese bieren of sappen. Niet alleen onze producten zijn lokaal, maar we vinden het ook belangrijk om samen te werken met partijen uit de buurt. Het kon dus niet missen dat Bakker Vakkeuken de keuken mocht ontwerpen en plaatsen.”

Theaterspel
De door ons gerealiseerde keuken van Ode mogen we met recht ‘next level’ noemen. Want de manier van denken was bij dit project net even anders. Geert-Jan legt uit waarom. “Koks zijn hele leuke mensen. Het is onverminderd jammer ze weg te stoppen in een afgesloten keuken. Dus zetten wij onze keuken in het midden van het restaurant. De tafels vormen een ‘theateropstelling’, zodat gasten de passie van de koks zien. Deze manier van dineren intrigeerde me toen ik het tegenkwam in Barcelona. Mijn compagnon en ik goten ons eigen sausje erover, en zo kwam Ode tot stand.”

Show- en voorbereidingskeuken
Toen werd het tijd om naar de tekentafel te gaan. “Perfectionistisch zoals we dat vanuit ons vak zijn, werd de lijst met eisen steeds langer,” grinnikt Geert-Jan. “Belangrijk waren goede afzuiging, inbouwapparatuur onder de werkbank van de showkeuken binnen handbereik, een logische workflow voor de warme en koude kant voor bereiding van gerechten en niet te vergeten: de esthetiek. Het design mocht niet op een keuken lijken.” Dit alles bood ons een mooie uitdaging om functionaliteit, duurzaamheid, veiligheid en design te combineren. De inductieplaat is vanuit het perspectief van de gasten bijvoorbeeld niet te zien en ook de friteuse, warmtekast, vriezer en koeling zitten verstopt. “Toch hebben we ook een blast chiller en een koelcel nodig. Dus besloten we ook een voorbereidingskeuken te laten realiseren door Bakker Vakkeuken. Hier is ruimte voor grotere apparatuur en zo hebben we alles bij de hand om de smaken van gerechten tot hun recht te laten komen.” Met gepaste trots durven we te zeggen dat de keuken een lust is voor het oog!