Weer snacken zonder storingen
Na 25 jaar mocht de bakwand van Milad Zeitoen eindelijk met pensioen
Milad Zeitoen werkt al vanaf zijn 16e in de horeca, maar dat hij een eigen zaak zou hebben? Dat had hij nooit gedacht. Ervan dromen deed hij ook niet. Totdat hem na 6 jaar werken bij El Omda, een snackbar en broodjeshuis in Harlingen, werd gevraagd of hij de zaak wilde overnemen. De toenmalige eigenaar: “Jij weet precies hoe het gaat, het is het beste als jij de zaak zelf overneemt.” Milad: “Ik heb één dag nagedacht. De volgende dag heb ik besloten ervoor te gaan.”
En toen had hij dus toch opeens een eigen zaak. Niet dat hij tegen zijn zin in toezegde – hij had er gewoon nog nooit bij stilgestaan dat het een optie was. Sinds die dag in 2011 gaat eigenlijk alles van een leien dakje. Samen met zijn zwager runt hij El Omda, waar dagelijks een divers assortiment snacks over de toonbank gaat. Patat, kroketten, frikandellen, döner, Turkse pizza’s: dinsdag tot en met zondag staat het team klaar voor hongerige gasten die op zoek zijn naar een lekkere versnapering.
Sinds de overname in 2011 knapt Milad de zaak stukje bij beetje op. Eerst kwamen de dingen die het meest in het oog springen: vloeren, plafonds, muren. Nu wordt er ieder jaar iets gemoderniseerd, van een nieuw likje verf tot het vervangen van meubilair. Twee jaar geleden werd er bijvoorbeeld nog een nieuwe bar geplaatst. Later bleek, na nadere inspectie, ook de bakwand afgelopen jaar toe aan vervanging.
Die inspectie werd uitgevoerd door Bakker Vakkeuken, vertelt Milad: “Bakker Vakkeuken staat natuurlijk onder andere bekend om hun service, dus bij storingen aan onze apparatuur bellen wij hen altijd. Toen ik een tijd geleden een storing had aan de oude bakwand en ze opbelde, bleek dat ze die bakwand 25 jaar geleden zélf hadden geplaatst.” De bejaarde bakwand bleek helaas niet meer te repareren. Alhoewel, niet voor een zinnige prijs. “Jurriaan, commercieel directeur van Bakker Vakkeuken, gaf daarin heel eerlijk advies. Hij zei: voor hetzelfde geld koop je nu een nieuwe, want we kunnen ‘m wel repareren, maar hij gaat binnenkort gewoon opnieuw kapot,” aldus Milad.
En zo geschiedde. Die nieuwe bakwand moest aan één harde eis voldoen: hij moest aanzienlijk beter zijn dan de oude. Milad: “Ik vind dat als je iets gaat verbeteren, als je iets gaat aanpakken, dan moet je altijd naar een betere versie.” Dat was gelukkig geen enkel probleem: de nieuwe bakwand van De Kuiper valt dan ook zeer in de smaak. De nieuwe bakwand is een stuk sneller, heeft een veel hoger rendement en is daarnaast veel zuiniger. “In de eerste twee maanden merkte ik het al direct aan de energiekosten, precies zoals Jurriaan van tevoren had verteld. De oude bakwand was natuurlijk heel oud en kostte ontzettend veel energie,” vertelt Milad. “Binnen een paar jaar heb ik de kosten voor de bakwand er al uit, gewoon door hoeveel ik nu bespaar op mijn energierekening.”
Daarnaast moest de bakwand drie frituren hebben, want de capaciteit moest omhoog. De nieuwe bakwand bakt niet alleen veel sneller, maar heeft ook een hogere capaciteit per frituur en de temperatuur blijft heel stabiel. “Als ik een zak patat in de oude frituur gooide koelde het vet gelijk 20 tot 30°C af. Nu kan ik gewoon doorbakken,” zegt Milad. En waar het vet eerst met een ouderwetse emmer en een buis afgevoerd moest worden, zit in het nieuwe apparaat een systeem met een pomp die vet niet alleen afvoert, maar ook filtert en terugpompt, waardoor aanzienlijk bespaard wordt op de kosten voor frituurvet. En het is natuurlijk een stuk duurzamer.
Tot op de dag van vandaag, ruim een jaar na installatie, heeft de bakwand nog geen enkele storing gehad. Alhoewel… “Er was ergens een keer een lampje stuk. Werd binnen een dag gerepareerd door Bakker,” aldus Milad. En dat scheelt, want dan kun je gewoon rustig doorfrituren. En als je Milad vraagt wat hij zelf het liefste in zijn nieuwe frituur bakt? Dan krijg je een antwoord dat je niet zo één, twee, drie verwacht bij een snackbarhouder: “Stiekem houd ik eigenlijk niet zo van de meeste snacks… maar als ik dan tóch snack: een kalfskroket. Die vind ik wel echt heerlijk.”