Stichting De Buurtkok maakt gezonde maaltijden toegankelijk voor iedereen
Bijzonder. Dat is niet alleen het concept van Stichting De Buurtkok, maar ook de samenwerking met Bakker Vakkeuken. De Buurtkok kookt biologische maaltijden die gezond en voedzaam zijn. De maaltijden zijn de perfecte oplossing voor iedereen die weinig tijd heeft om te koken, maar wel gezond wil eten, voor (alleenstaande) ouderen én voor iedereen die minima in de samenleving wil helpen. Want koop je een maaltijd van De Buurtkok? Dan help je het mede mogelijk te maken minima in de samenleving ook een voedzame maaltijd te bieden én zorg je dat de overgebleven maaltijden terechtkomen bij de voedselbank.
Een uniek concept, zeiden we al. We gingen erover in gesprek met Simon Dijkstra en Hanny Terpstra, van Stichting De Buurtkok. Hanny startte met De Buurtkok, toen nog alleen bereikbaar voor mensen met een modaal inkomen. Simon en zijn vrouw Nynke waren klant en hoorden dat het concept dreigde te stoppen. Ze gingen in gesprek met Hanny, en besloten van De Buurtkok een stichting te maken met als doel zich in te zetten voor gelijke kansen op het gebied van gezonde voeding.
“Aan het begin kookten we in de lokale voetbalkantine. Bakker Vakkeuken hielp ons toen al met slimme apparatuur die automatisering mogelijk maakte, en kostenefficiënt werkte”, legt Simon uit. “Gezonde maaltijden koken naast een grote frituur van de voetbalclub was niet ideaal,” vertelt Hanny. “En het vierpits-gasstel waar één grote pan op paste overigens ook niet,” lacht ze. Dus werd het tijd voor een eigen plek en een nieuwe keuken.
Honderd procent nieuw is de keuken feitelijk gezien niet. De stichting moest namelijk de kosten waar mogelijk proberen te drukken. Simon vertelt: “Toen we dit project bij Peter Oostra van Bakker Vakkeuken neerlegden, dacht hij meteen mee. Er kwamen ideeën op tafel waar we zelf nooit aan hadden gedacht.” Hanny vult aan: “Een klant van Bakker Vakkeuken uit Heerenveen stopte met zijn zaak, maar de keuken in zijn zaak was nog goed. Wij mochten delen van de keuken overnemen. Bakker Vakkeuken deed een controle en plaatste de onderdelen bij ons. Die aanpak is duurzaam en past goed bij het verhaal dat we te vertellen hebben.”
Stichting De Buurtkok heeft mooie plannen voor de toekomst. Ook die zijn besproken voordat de keuken werd ontworpen. “Bakker Vakkeuken heeft flink wat stappen vooruitgedacht. De elektra voor een extra Rational en blastchiller zit al op de juiste plek. We kunnen in de toekomst dus makkelijk opschalen,” zegt Simon.
De capaciteit en groei rekende Bakker Vakkeuken ook uit. Zo weet De Buurtkok precies hoeveel maaltijden er gekookt en gekoeld kunnen worden. “De kennis van Bakker Vakkeuken heeft ervoor gezorgd dat we nu een hele prettige keuken hebben”, zegt Hanny. “De routing werkt fijn. Voor nu, en met kleine aanpassingen ook over een aantal jaar. Mochten we in dit tempo blijven groeien, natuurlijk. Maar als het aan ons ligt blijven we dit nog lang doen!”